Tar

Tar

4 d’abr. 2011

BattleTech, la franquicia


BattleTech… glossant al insigne cronista Ramon Muntaner: Què us diré? Està clar que amb una sola entrada no podria dir tot el que m’agradaria de BattleTech, així que com un cirurgià fent precisos talls aniré desglossant les diferents parts que componen aquest “monstre” de la ciència ficció, una franquícia en tota regla que engloba molts camps. Sovint, salvant les distancies, es compara a les dues altres grans franquícies: Star Wars i Star Trek.


Després de molt pensar-hi crec que en quatre entrades podré desenvolupar els trets per a que un pugueu fer una idea de que és BattleTech:

- BattleTech, la franquícia: com una mena a d’introducció de tot el que podem trobar i que desenvoluparé en aquest post.
- Història del món BattleTech i les sagues de novel•les per centrar-nos
- BattleTech Classic el joc de miniatures i els seus Technical Readouts.
- Tot allò que no són novel•les ni el joc clàssic, és a dir jocs de estratègia de sobretaula, jocs de pc, la sèrie d’animació i el joc de rol.

I si alguna cosa es quedés per dir... doncs mes.

Aquí sota podreu llegir part del pròleg, traduït al català ;-) on es defineix bastant bé que és un Mech i on desenvolupa el món BattleTech:

“Deu mil anys de guerra organitzada han culminat en aquest compendi d’armes i armadura, mobilitat i força, anomenat BattleMech.
El Mech típic té una altura de deu a dotze metres y té una forma vagament hominoide: és un gegant cuirassat, propi dels mites i llegendes, fet realitat. El mes lleuger pesa 20 tones, el mes pesat 75 o mes. Inclús el Mech mes petit està artillat amb làsers, canons de partícules, afustes de míssils de llarg i curt abast, canons automàtic o metralladores. Quan camina, un Mech anuncia de forma eixordadora la mort de qualsevol exèrcit desprotegit que sigui prou insensat com intentar mantenir les posicions combatent, i és un enemic formidable inclús per a les unitats convencionals profusament blindades.
La concepció tradicional de la tàctica militar mante que la millor manera d’enfrontar-se a un Mech és enviar-ne un altre, preferiblement mes gran, mes fort i amb un blindatge mes resistent [...]”


Amb aquest text comencen les novel•les de Battletech, fent una pinzellada al que és un Mech, que a la fi és el cor d’aquesta franquícia. L’origen el podem trobar als 80’s quan l’empresa Fasa Corporation va llençar el 1984 el joc BattleDroids, i que l’any 1985 va rebatejar com a BattleTech, ja que George Lucas té els drets sobre la paraula “droid” i els hi va posar traves legals.

El joc consistia en batalles entre robots gegants, en un mapa d’hexàgons clàssic de wargame, ambientat en el segle XXXII, a l’Esfera Interior, quan la humanitat s’havia expandit per la galàxia i havia involucionat cap a una societat semifeudal amb classes nobiliàries hereditàries... tot i aquest desenvolupament tecnològic els conflictes entre humans perduren. En les batalles els robots tripulats, anomenats Mechs, van armats amb diferents tipus d’armes i hi ha diversos factors que li aporten complexitat (i diversió!!!) com la velocitat, el calor generat pel Mech, etc...


Donat l’èxit que va tenir el joc, en breu es van anar traient complements per ampliar o completar el joc com City Tech que aportava nous mapes i regles per al combat urbà, AeroTech per incorporar elements aeris al joc, BattleSpace amb combats entre les estrelles, d’aquí es va saltar el 1986 al joc de rol amb Mechwarrior L’any 1986 es va publicar la primera novel•la i des de llavors... 99 mes!!! Un total de 100 novel•les que complementen tot un món molt elaborat i ric en detalls. Jo us recomano la triologia Camino del exilio per iniciar-vos, és molt bona!!


A nivell informàtic des del 1989 s’ha desenvolupat un extens catàleg de jocs, fins a 14 com la saga Mechwarrior, Mechcommander 1 i 2, MechAssault... i fins avui en dia amb Mech Assault 2: Lone Wolf per a la Xbox i Mech Assault: Phantom War per a la Nintendo DS. Aquí sota podreu veure la intro del joc Mechcommander, una de les millors intros de jocs que recordo:



El 2001 va ser adquirida per Wizards of the Coast (WizKids) creadors de Magic: the gathering el joc de cartes que en va desenvolupar mes el merchandasing amb un joc basat en el “Clix System” Mechwarrior: dark ages, i un joc de cartes amb la mateixa temàtica.
L’any 2009 es va afegir l’adjectiu “Classic” al rellançament de BattleTech per part de Catalyst per diferenciar-ho dels últims llançaments de WizKids (que els hi cedeix els drets de BattleTech).

I així finalitza aquest petit aperitiu, ben aviat donarem un cop d’ull a l’intrincada història de l’Esfera Inerior.

2 comentaris:

  1. Felisitats desde Valencia, m´encanta battletech

    ResponElimina
  2. Moltes mercès pel comentari i per visitar el blog :-) espero que sigui del teu interés. La idea es anar traient mes entrades sobre Battletech, sobre el joc en si, les novel.les i despres un apartat per cadascuna de les Grans Cases!

    ResponElimina

Real Time Web Analytics