Tar

Tar

28 de gen. 2011

Literatura fantàstica

Aprofitant un text que vaig escriure l'altre dia per al forum de Jocs de Guerra faig aquesta entrada al blog per parlar-ne una mica.
Com molts d'altres vaig iniciar-me de jovenet a la literatura fantàstica de la ma de Tolkien (amb el Hobbit), tot i haver estat un lector/devorador precoç dels clàssics d'aventures (Salgari, Verne, Walter Scott, Conrad, Dumas...)no va ser fins a Tolkien que vaig viatjar realment a un nou mon ple de magia i coses noves: elfs, nans, dracs et altri… molts anys abans de que ni tant sols somniéssim en que hi pogués haver una pel•lícula sobre aquests llibres!! Potser un altre dia dediqui una entrada a Tolkien però avui no toca, com diuen... hi ha vida després de Tolkien, es cert que s'ha publicat molta literatura fantàstica de poca o dubtosa qualitat però a la vegada s'ha produït peces molt brillants.


Com a exemple ficaré una saga encara inacabada i que properament podrem veure com a sèrie de l'HBO, Song of ice and fire (Canción de hielo y fuego) de George R.R. Martin. Aquesta saga està exquisidament escrita i et submergeix en un mon fantàstic sense abusar de lo "fantàstic", no hi ha una proliferació de races i besties, es ems aviat un mon medieval alternatiu amb un toc de magia molt sutil. La grandesa d'aquesta saga és la manera en la que està escrita, cada capítol es centra en un personatge i els temes estan tractats amb naturalitat des de la crueltat al sexe, sense tabús, intriga política. Un altre punt important és que no gira al voltant de l’eterna lluita del bé i del mal, és simplement una infita escala de grisos on la moralitat depén del punt de vista com t’ho miris.
L’argument és el següent, en un mon medieval, concretament en un continen anomenat Ponent (que escaient, no? Jejeje) es produeixen tres trames agrumentals:
- La guerra civil entre les cases regnants.
- L’èxode de Daenerys Targaryen, hereva de l’antiga casa regent, per les terres orientals .
- L’amenaça dels “Otros” uns éssers situats a l’altre costa d’un mur de gel, a l’estil del mur d’Adrià.
Els llibres són Juego de tronos, Choque de reyes, Tormenta de espadas y Festín de cuervos... a dia d'avui, s'espera en breu el 5é llibre (i que l'autor visqui prou per acabar la saga, que amb el ritme que porta es farà centenari).


Una altra saga important en el mon de la literatura fantàstica, tot i que amb resultats desiguals, és Dragonlance. Originalment una partida de rol transcrita al paper al final s’ha convertit en una eina de marketing, s’ha abusat i per l'afany econòmic (totalment lícit per altra banda) han multiplicat i estirat tot el que han pogut la sèrie, el poder del branding ;-)
Però la primera trilogia Dracs de tardor, Dracs d'hivern i Dracs de primavera (Siiii estan en català!!!!) trobo que té una història molt original i amb suficient qualitat. Les històries dels "Companys de la Llança" són d'allò mes edificants, l'nfinita lluita del bé i el mal, les seves fortalesses... i en molts casos debilitats. Honor, valor, lleialtat, amistat... són part fonamental de la saga.


Igualment alguns altres llibres de la saga mereixen la pena com La leyenda de Huma per exemple. Podriem dir que els primers llibre tenen prouta qualitat per a ser llegides i disfrutades, almenys les 5-6 primeres trilogies.


La veritat que durant molts anys tota la producció de literatura fantastica es va aguantar a través de l’editorial Timun Mas... des dels “Dungeons&Dragons: aventura sin fin” els famosos “elige tu propia aventura” a sagues com Dragonlace, Forgotten Realms, i tantes altres...
D’aquesta editorial dos recomanacions mes El tapiz de Fionavar de Guy Gabriel Key, un grup de joves de 20-25 anys van a parar a un mon alternatiu com a convidats per a un festival... i a partir d’aquí s’esdevé una història intensa de sentiments i lluites. És uan trilogia que comença amb “El arbol de verano”.


I l’altra la saga de Drizzt’Do’Urden de R.A. Salvatore, part de la qual es pot trobar en català. Narra la vida d’un elf obscur que s’allunya dels seus i s’intenta integrar en una societat que el margina i el desprecia. És una saga llarga composada per diverses trilogies, tindreu Drizzt per una bona estona si us agrada anar seguint les aventures d’un personatge. Comença amb la trilogia de la Vall del Vent Glaçat, amb el llibre La pedra de cristall. Tot i que posteriorment va escriure una trilogia que es situa per davant aquests fets la trilogia Elfo Oscuro.


Si teniu ganes de llegir amb aquest material teniu feina ;-D

2 comentaris:

 1. Us recomano també la 'saga' de Geralt de Rivia, del polac Andzrej Sapkowski.

  Si que hi surten els elfs, nans, etc... però en un entorn de fantasia bruta, tal com si fos la propia Edad Mitja nostra.

  Els dos primers llibres, El Ultimo Deseo i La Espada del Destino, son contes, bàsics per situar-se la mon d'en Geralt. Els altres cinc son en el fons una historia.

  La saga ja està publicada en la seva totalitat en castellà per part de Bibliopolis/Alamut. I a la Llibreria Caselles de Lleida es poden trobar.


  Salut!!
  :))

  ResponElimina
 2. La veritat es que m'han parlat molt bé d'aquesta saga, la tinc a pendents!! ;-)

  ResponElimina

Real Time Web Analytics