Tar

Tar

16 de juny 2011

Història de Westeros

La història de Game of Thrones (primer llibre de Cançó de foc i gel), transcorre en un món baix medieval on els estius poden durar dècades i el hivern generacions. Aquest món vindria a estar inspirat pel període de la Guerra de les Dues Roses, que va enfrontar Anglaterra les famílies dels York i els Lancaster en una sagnant guerra civil pel control del tron anglès.

L’acció principal es desenvolupa en el continent mes occidental d’aquest món i que porat per nom Ponent o Westeros (al•legoria clara al món Occidental nostre), tot i que una de les trames, la des Targaryen, transcorre a l’altre costat del Mar Estret al continent d’Essos on trobem les ciutats lliures i les grans planures dels Dothrakis.


La història de Westeros es perd en els temps... en un primer moment estava poblada per una raça anomenada els Fills del Bosc dels quals, tot i que en algun moment van conviure amb la humanitat, se’n sap ben poca cosa... bàsicament que després de combatre amb els humans contra els Altres van desaparèixer al nord del Mur.


El primer humans en arribar a Westeros des d’orient van ser els Primers homes, que van poblar les terres. Els Stark ja passen a ser els senyors del Nord i Bran el Constructor edifica el Mur. Uns milers d’anys després van arribar, també d’orient, els Àndals, amb una nova religió (la dels set) i van guerrejar amb els primer homes. Després d’uns segles de lluita s’estableixen sis regnes Àndals als sud:

- Les Illes de Ferro i el Trident en mans de la Casa Greyjoy. Mes tard el Triden passaria a mans de la Casa Tully.
- Occident regentat per la Casa Lannister.
- El Domini regentat per la Casa Gardener i un cop extingida aquesta, per la Casa Tyrell
- La Vall d’Arryn governat per la Casa Arryn.
- Dorne, al sud, governada per la Casa Martell.
- Terra de Tempestes, en mans dels Reis de la Tempesta i un cop extingits passà a mans de la Casa Baratheon.

El Nord roman en mans dels Primers Homes, de la Casa Stark.


Van passant els segles amb el continent dividit en aquestes faccions... però a l’est en una illa es crea el feu franc Valyri. Els valyris són capaços de controlar dracs i creen un gran imperi a l’est. Arriben fins i tot a Roca de Drac, una illa que converteixen en fortalesa propera a les costes de Westeros.
Llavors succeeix el cataclisme, la Malediccio Valyria... no queda clar en que consisteix, segurament algun tipus d’erupció volcànica que destrueix la civilització valyria i a la majoria dels dracs. Uns quants valyris liderats pels Targaryen fugiren a Roca de Drac. Des d’allà Aegon el Conqueridor desembarca a Westeros (en aquest lloc s’alçarà posteriorment la capital Desembarcament Reial), amb l’ajuda de tres dracs, conquereix tots els regnes de menys Dorne que no caurà fins un anys mes tard. Aegon esdevé el primer rei del Westeros unificat i s’inicia la dinastia dels Targaryen. Les antigues cases es mantene com a vasalles de la nova dinastia i altres són creades de nou com la Casa Tully o la Casa Baratheon.


Passen 280 anys de regnat de diferents reis Targaryen, mes bons o mes dolents, mes justos o inclements, en aquest lapse de temps s’extingeixen els dracs... fins arribar al rei Aerys... el Boig. El comportament inestable d’aquest rei va portar a la Guerra del Usurpador o Guerra de Robert, segons a quina facció preguntis. El detonat del la guerra fou el segrest de Lyanna Stark per part del fill del rei, Rhaegar.
Quan els pare i el germà de Lyanna foren a protestar al rei Aerys els va fer cremar vius. Robert Baratheon i Eddard Stark, tutelats per Jon Arryn, van cridar els seus abanderats per complir els antics juraments feudals i començà la guerra.La Casa Tully després de concertar el matrimoni de les seves filles amb Eddard i Jon, s’hi va unir també. Robert Baratheon matà a Rhaegar en combat singular durant la batalla del Trident.


Quan la situació ja va semblar totalment favorable als rebels els Lannister van acudir a Desembarcament Reial fent veure que venien a ajudar al rei, quan realment tot era una treta per entrar a la ciutat i massacrar als restants membres de la família Targaryen, nens i dones inclosos. Jaime Lannister, cavaller de la Guardia Reial s'ocupa personalment del rei.


Només Viserys i Daenarys que es trobaven a Roca de Drac es van salvar, i uns cavallers fidels els van portar cap a Orient.
Finalment Eddard troba a la seva germana a Dorne però moribunda.
Un cop acabada la guerra Robert, el primer del seu nom, es coronat rei dels set regnes i esposa la filla dels Lannister, Cersei.
Vet aquí un gos, vet aquí un gat, aquest conte no ha fet mes que començar... a partir d’aquí toca llegir els llibres, hores d’intriga i plaer sense fi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Real Time Web Analytics