Tar

Tar

7 de març 2011

Firefly

En les darreres setmanes he visionat una sèrie de ciència ficció que m’ha sorprès gratament, Firefly.


La sèrie va ser emesa l’any 2002 als Estats Units per la Fox que per alguna raó desconeguda va emetre els capítols de manera desordenada, per exemple van cometre l’atrocitat d’emetre el capítol pilot (en que es presenta als personatges) a mitja temporada això va fer fer que la sèrie sigues un fracàs d’audiencia i fos cancel·lada després del capítol 11, la resta ni tan sols va ser emesa tot i estar filmada. Però l’èxit li vindria a posteriori, l’any següent va guanyar l’Emmy als millors efectes especials i en el seu llançament en DVD va arrasar, i els fans van fer grans campanyes en el seu favor, que portarien a fer-ne la pel·lícula (o capítol 15 i final) amb el nom de Serenity al 2005. Altres productes que se’n van derivar són còmics i un joc de rol.


La majoria de re-views que he llegit després de veure-la la qualifiquen com a space western... un adjectiu complicat però encertat.

Després que part de l’humanitat deixés la terra, per causa de la super població, en naus generacionals es va establir en un sistema solar amb gran quantitat de planetes i llunes (centenars), molts d’aquests cossos celestes van ser tarraformats i fets aptes per a la vida. Els planetes del interior són els que mes es van desenvolupar i van crear un govern, l’Aliança, amb el temps aquest va prendre el control de tots els planetes i llunes, tot i que va tenir que doblegar la resistència d’alguns d’aquets mons perifèrics en la Guerra d’Unificació. En el futur les cultures dominants s’han fusionat, donant com a resultat un mix de la cultura anglosaxona i xinesa, per tant no es estrany veure els personatges dient alguna paraula en xinés com a part del seu lèxic standard, la societat està molt dividida entre els rics i avançats mons del interior i els planetes fronterers, on ni tant sols la terraformació sol ser suficient, convertint-los en planetes durs.

Els mons fronterers venen a ser com la frontera dels Estat Units del segle XIX, el salvatge Oest, amb un tènue control del govern i un nivell de desenvolupament en infraestructures precari.

Un fet curiós es l’absencia de formes de vida alienigena, tot i això hi ha els Reavers, humans desquiciats que practiquen el canibalismes, a l’inici de la serie es diu que són el que han arribat al límit de la galàxia i han vist la buidor infinita, cosa que els ha trastocat... si veieu la serie potser tindreu mes explicacions ;-)



La sèrie ens situa l’any 2517 i centra l’acció en la tripulació de la nau Serenity de clase Firefly, que viu en la marginalitat de la societat, exercint de contrabandistes, pistolers a sou, lladres de trens o el que faci falta. Durant els 14 capítols compartirem les aventures de la tripulació i el seu dia a dia a la nau... i de postre la pel·lícula tancant la trama de River Tam.

La tripulació de la Serenity i protagonistes de la sèrie:

- “Mal” Reynolds: Capità de la Serenity i pal de paller de la tripulació. Veterà de les Guerres d’Unificació participà en el bàndol dels Independentistes o Casaques Marrons, els derrotats (podria ser perfectament un veterà català de 1714!) contra l’Aliança dels mons interiors. Un cop acabada va comprar la Serenity i es va dedicar al contraban. Amb dots de lideratge intenta donar una imatge de “dolent”... tot i que els seus amics coneixen bé el seu fons de persona recta i honorable. L’intérpret es Nathan Fillion, que actualment interpreta al escriptor Richard Castle a la sèrie “Castle”... una de les meves preferies, en el meu top 5.

- Serenity: La nau Serenity de classe Firefly (cuca de llum), és clar, no pot ser menys, la nau que dona nom a la pel·lícula i la classe que dona nom a la serie. És el vehicle El seu nom prové de la batalla de la vall Serenity, el last stand dels Casaques Marrons, on el capità Mal tingué una actuació heròica, vindria a ser el nostre 11 de setembre.


- Zoe: La lleial ma dreta del capità i dona del pilot de la nau. Zoe va servir a les ordres de Mal durant la guerra. Els seus principals trets són la ferma lleialtat amb el capità i ser una dona dura i lluitadora. El seu paper es interpretat per Gina Torres, anteriorment l’haureu pogut veure a Matrix: Revolutions & Reloaded, a Hércules, Xena, 24, etc...

- Hoban “Wash” Washburne: És el pilot de la Serenity i espòs de Zoe. El personatge resta poc desenvolupat per la cancel·lació de la serie. Mostra sempre certa tensió per la lleialtat incondicional de la seva dona amb el capità. Sol donar el toc humorístic a la serie. El paper és interpretat per Alan Tudyk, actualment el podeu veure al remake de V com a company de l’agent Erica Evans.

- Inara Serra: és mes que una prostituta de luxe, és una “acompanyant” com l’anomenen a la serie, una funció respectada en aquest futur. Ve a ser una geisha, on al igual que aquestes té una posició respectada. Aquesta posició de respecte obre les portes a la Serenity en molts dels mons. A demés existeix certa tensió sexual entre ella i el capità. Interpretada per Morena Baccarin, actriu que actualment podem veure en el remake de V o com a Adria a Stargate SG-1.

- Jayne Cobb: el típic mercenari a sou, moltes vegades amb una lleialtat com a mínim dubtosa, però també algú en qui es pot confiar en combat. Obsés de les armes de totes les mides i colors. Interpretat per Adam Baldwin (res a veure amb la nissaga dels Baldwin: Alec, Daniel, William i Stephen) que els que sigueu bons addictes a les series el recordareu pel seu paper de coronel Casey a Chuck.

- Kaylee : la mecànica de la nau. Aquest paper es interpretat per l’actriu Jewel Staite, que també l’haureu pogut veure a les temporades XX de Stargate Atlantis (Monissssima!) Representa un personatge dolç i hiper-optimista, amb un toc d’ingeniuitat.

- Dr. Simon Tam: cirurgià amb futur en els mons centrals de l’Aliança es converteix en fugitiu al rescatar a la seva germana de mans del govern. Contracta passatge en la Serenity per fugir, convertint-se en part de la tripulació.

- River Tam: Germana del Dr. Tam, en la seva infancia va ser una nena prodigi fins que va caure en mans de científics de l’Aliança que la van deixar en un estat de semi-bogeria. Te visions, flaixos, sent coses que els altres no... és un dels fils principals d’aquesta primera i única temporada. El seu paper està internpretat per Summer Glau, l’atractiva terminator de les Cròniques de Sarah Connor.

- Derriel Book: el “pastor” una mena de reverend cristià del futur. Per desgracia aquest va ser el personatge menys desenvolupat dels membres de la tripulació, a causa de la cancel·lació de la serie, i és el que deixa mes interrogants. Té amplis coneixements en lluita, el món criminal i contactes amb l’Aliança.


La sèrie la podeu trobar en anglès o en el que s’anomena espanyol neutre, que vindria a ser una mena de dialecte llatinoamericà sense caure en localismes. Destacar també una excel·lent banda sonora amb aquest tocs country especialment “The Ballad of Serenity”.

En definitiva una serie genial i molt recomanable... desgraciadament es fa curta i just quan en voldries mes s’acaba... oooohhhh de totes maneres animeu-vos a veure-la val la pena!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Real Time Web Analytics