Tar

Tar

20 d’ag. 2011

El día más largo, un joc de NAC


Ahir tarda de Kaburi amb en Pere! Per acomiadar les seves vacances que millor que un taulell, daus i ganes victòria!

Varem triar un joc de combat, un wargame “primitiu”, senzill però efectiu... El día más largo un joc creat i edita per Nike&Cooper Española SA, mes popularment coneguda com a NAC.


Durant els anys 80, NAC, va llançar al mercat prop d’una cinquantena de títols, alguns de creació pròpia i d’altres adquirint-ne els drets per al mercat peninsular. L’empresa funcionà des del 1981 i els seus jocs tingueren molt bona acollida per l’equilibri entre qualitat del contingut (estàndards del 80’s!!!) i per la senzillesa dels reglaments, una equació guanyadora. Tot i el boom primerenc el mercat peninsular no tenia una massa crítica de jugadors per aguantar la inversió i absorbir el llançament de tants productes nous, fixeu-vos que de mitja surt un producte nou per mes... el cas és que el 1987 va desaparèixer per mai saber-ne mes. El seus jocs s’han convertit en peces venerables cobejades per col•leccionistes, entre els títols mes destacats La guerra civil espanyola 1936 (reeditat per un grup d’aficionats), Trafalgar, Fort Apache, La fuga de Colditz (reeditat per Devir) , La batalla de las Ardenas, ¿Resiste Stalingrado?... i com no El día más largo.

El día más largo, editat el 1982, ens situa a les platges de Normandia aquell matí del gloriós del 6 de juny de 1944 en que el sacrifici i valor de milers d’homes va capgirar el destí de la guerra al front occidental. El joc recrea el desembarcament en la costa normanda del dia 6 (en 5 torns) i els mes següent (a raó de 4 dies per torn).


El joc està pensat per a 2 jugadors, tot i que és totalment factible jugar-hi quatre dividint-se els diferents sectors del mapa. L’objectiu del jugador que controla els aliats (britànics, yankees, canadencs... i la brigada polonesa!!) és desembarcar a les platges i durant i ocupar 6 ciutats o eliminar les forces de la Wehrmacht al final dels 12 torns. Els alemanys, després de desplegar fortificacions, mines i bunkers per la costa “només” han d’aconseguir aguantar l’escomesa aliada dotze torns conservant tantes ciutats com terrenys sigui possible.


La genialitat de El día más largo és que les regles són tan senzilles que amb una breu llegida un ja pot començar a jugar, i tot i que son senzilles no per això desmereixen al joc. L’única pega és que hi ha un parell de punts que queden vagament explicats, però estic en vies de solucionar-ho reescrivint el reglament per cobrir tots els aspectes ;-)

No varem utilitzar les fitxes del joc ja que fa un temps vaig trobar unes que havia dissenyat un aficionat, molt acolorides i que representen la tropa donant-li mes realisme. Les pddeu trobar si pitgeu aquest enllaç i si sou destres podeu recrear tot el joc, ja que hi ha el mapa, reglament i fitxes El día más largo





La partida no la varem acabar, però l’exèrcit aliat ja s’havia obert pas directe a Paris i ocupat les zones d’entrades de reforç alemany nordorientals, a mes de totes les ciutats costeres (Cherbourg, Le Havre i Dieppe) i algunes interiors (Amiens, Caen i Rouen) així doncs alea iacta est... i l'alliberació de Paris en marxa... liberté!


Ah si... els generals protagonistes!






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Real Time Web Analytics