Tar

Tar

6 d’ag. 2011

Siege of Jerusalem, l'objecte inamovible contra la força imparable


Un dels jocs mes espectaculars de la casa Avalon Hill va ser el Siege of Jerusalem, una còpia del qual atresoro amb un afecte especial ja que la vaig adquirir en un viatge a Nova York a la botiga The Compleat Strategist prop de la 5ena avinguda amb Madison.


El primer cop que vaig tenir noticia d’aquest joc va ser a través d’un article a la mítica revista Líder, que tractava sobre jocs de rol però també incloïa alguna referència a wargames, això devia ser a finals dels 80 inicis dels 90... ara mateix no recordo ufff quant de temps... en fi... l’article em va causar gran impacte per la descripció que en feia. L’article presenta un el Siege of Jerusalem com un joc de gran format com les pelis en Cinemascope!!


Però primer entrem en situació... L’any 66 després de Crist es produí la primera revolta jueva contra el domini romà. Després d’unes derrotes inicials de les tropes romanes, l’emperador Neró envià a un dels millors generals, Vespasià i al seu fill Titus, comandant tres legions: la X Fretensis, la V Macedonica i la XV Apollinaris.
En els primers anys es dedicaren a pacificar la zona nord, però a Roma s’inicià una guerra civil pel poder a la mort de Neró, i Vespasià com a candidat a ocupar el soli imperial, que finalment aconseguiria, marxa a Roma deixant a Titus per liquidar la revolta. Finalment al any 70 Titus passa a assetjar la ciutat amb quatre legions, les esmentades abans mes la XII Fulminata. I els jueus molt dividits en faccions contraposades es disposaren a defensar la ciutat on es trobava el Temple de Salomó.


El joc original és dels anys 70s però la mítica Avalon Hill en va fer una excel•lent reedició al 1989, optimísticament a la caixa hi diu 5 hores de joc... però ja sabem com va això, no?
Així doncs l’objectiu del joc és... per als romans ocupar la ciutat (amb un percentatge mínim de terreny ocupat per torn) i per als jueus la defensa a mort de la ciutat amb ungles i dents!!! Una simulació èpica...

El contingut de la caixa és un impressionant mapa de 1340 x 480 mm!!! (Per jugar cal disposar d’una taula de joc ben ampla!!) que representa amb detall la ciutat de Jerusalem amb les seves fortificacions i torres, i els voltants de la mateixa.


Us prometo que veure el joc desplegat impressiona... molt... a mes inclou 700 counters o fitxes que representen les unitats de les 4 legions romanes (legionaris, velitae, foederati i arquers sirians) i de les diferents faccions jueves (milicians, regulars i zelotes) a mes d’armes de setge i defensa...
En principi el joc és per a dos jugador o per jugar-lo en solitari, però la majoria de reviews del joc concorden que 4 jugadors és un nombre mes ideal, per la banda romana es poden dividir el control de les legions i per la jueva les diferent faccions.
El sistema de joc és de combat continu, amb acurades regles de moral/pànic i te períodes entre fases per preparar el setge, rebre reforços etc...


Tota la informació l’he tret de reviews d’altres ja que tinc una espineta amb aquest joc, tot i que l’he desplegat diversos cops mai he pogut jugar-hi... però se que tard o d’hora trobaré un oponent digne!!

Així que ja sabeu... arraseu Jerusalem en nom de l’emperador o aixafeu caps de legionaris des dels murs en nom de Jahvè, tot és en les vostres mans! Glòria per als vencedors!!

De premi un vídeo de legions!!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Real Time Web Analytics